Öncelikle kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olmalısınız. Keza, kiralanan yerin, gerçekten de size gösterilen yer olduğundan da emin olmalısınız. Bu, tapu kayıtları incelenerek tespit edilebilir. Kiralananın işyeri olarak kiralanması halinde, ruhsata elverişli olup olmamasını da Belediyeden araştırmak gerekecektir. Kontrat işleminde ev sahibi vekil kullanıyorsa, sözleşmeyi imzalayacak olan kişinin ev sahibinin gerçek vekili olduğundan emin olmalısınız. Bu hususta noter kayıtları araştırılmalıdır. Birden fazla mal sahibi varsa, kontrata her bir mal sahibinin katılması ve imzası gerekir. Birden fazla mal sahibi varsa ve vekil tayin etmişlerse, tüm mal sahiplerinin bu vekile yetki tanımış olması gerekir. Kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu detaylı olarak belirtilmelidir. Birden fazla malik var ise, kiranın paylaşım şekli ve her bir malike ne şekilde ödeneceğinin de belirlenmesi gerekir.
Eğer uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapılacak ise, kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da çok önemli. Eşyalı olarak kiralanacak ise, eşya listesinin de sözleşmeye eklenmesi iyi olacaktır. Kira sözleşmesini, akdin her aşamasında 1 veya 2 ay öncesinden feshetme hakkınızın bulunmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde, sözleşmeyi kiracı erken sona erdirdiğinde kontratın yenilendiği dönemin 2. ayında, tahliyeden sonra 3-4 aylık boş kalmadan kaynaklanan, mal sahibinin zararını, dava ve avukat masraflarını ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemleri, kiranın başlangıç tarihindeki ay ve güne göre belirlenmektedir. Kira sözleşmesi, başlangıcında ne kadar (Örneğin 5 yıl) süre ile yapılırsa yapılsın, Kiracı tarafından veya Kiralayanın açacağı dava sonucunda sona erdirilmediği sürece, sürenin sona ermesinden sonra yeni kira kontratı yapılmasına gerek kalmakszın 1er yıllık sürelerle otomatikman yenilenir.
Evini kiraya verenler genellikle komisyon vermemek için emlakçıyla çalışmayı tercih etmezler. Ancak bu konuda bir profesyonelden destek alınırsa daha doğru sonuçlar alınabilir. Emlakçıların görevi bir mülkün en iyi şekilde görülmesini ve kiralanmasını sağlamaktır. İyi bir emlakçıyla çalıştığınızda, kiraya verme konusunda karşınıza çıkacak prosedürlerle uğraşmanıza gerek kalmaz. Emlakçı pazarlık konusunda da ev sahibi ve kiracı arasında tampon bölge vazifesi göreceği için bu tür detaylarla yorulmadan evinizi en doğru şekilde kiraya vermeniz mümkün olacaktır.
Dairenin brüt ve net alanlarının doğru belirtildiğinden emin olmak gerekir. Bazı projelerde balkon, ortak alanlar veya binanın sosyal alanları da net metrekareye dahil edilebildiğinden, ilk dikkat edilmesi gereken husus mal sahibine fayda sağlayabilecek alanın hesabıdır. Bunun dışında evin güneş alma durumu, sosyal yaşantınıza uygunluğu vb. konuların da gözetilmesi faydalı olur.
Bu sözleşmedeki en önemli kriterler süre, satış bedeli ve imzanızdır. Süre, mülkün satılabilirlik durumu göz önüne alınarak emlak danışmanı ile birlikte belirlenir. Satış bedeli yüksek olan evlerin satışı daha uzun zaman alabileceğinden süre 6 ay ila 1 yıl olarak belirlenebilir. Emlak danışmanı ile yaptığınız sözleşmeye, sözleşme süresi dolana kadar riayet etmeniz çok önemlidir. Aksi takdirde, örnek olarak evi emlakçıdan habersiz kendiniz sattığınızda, emlak danışmanına tazminat ödemek durumunda kalırsınız.
Birden fazla emlakçıyla çalışmak tamamen sizin kişisel kararınızdır. Ancak bu konuda önünüzde bir engel olmamasına rağmen, birden fazla emlakçıyla çalışmak bazı sorunlara yol açabilir. Birden fazla emlakçıyla komisyon sözleşmesi düzenlenir ve taşınmaz satılırsa, hiçbir fonksiyon ve girişimi olmasa dahi satım sonucu, ilgili komisyoncuların tamamı komisyon talep etmeye hak kazanır. Dolayısıyla birden fazla satış komisyonu ödenmesi söz konusu olur. Bu gibi sorunlara sebebiyet vermemek için doğru bir ekspertiz çalışmasının ardından doğru bir emlakçıyla çalışmakta fayda var.
Taşınmaz malların satışını yapma işidir. Aynı zamanda gayrimenkul olarak ta bilinir. Bu taşınmaz mallar bina, arazi ve arsalardır. Emlak işi bu mallar ile ilgili her türlü işlemin yapılması işidir. Bu da belli kurallar içerisinde usule uygun olarak yapılır. Bu mallarda piyasa da malın gerçek değerinin bilinmesi gerekir. Böylece bu mallar üzerinde kazanç sağlamak maksadıyla çalışmalar yapılabilir. Gayrimenkul mallar emlakçı tarafından iyice araştırılmalı ve malla ilgili her türlü bilgiye sahip olunmalı. Gerçek değeri bilinmezse ve gerekli araştırmalar yapılmazsa satış konusunda alıcı ve satıcı arasında çok zorlu süreç yaşanabilir. Bu yüzden malın gerçek değerinin çok iyi bilinmesi ve aynı zamanda malla ilgili her şey bilinmesi gerekir. Gayrimenkul alım satımında netlik ve her şeyin en ince şekilde açıklığa kavuşması önemli bir konudur. Mağduriyetler yaşanmaması açısından emlakçıların bu konuda kendilerini çok iyi yetiştirmeleri ve hataya mahal vermemeleri icap eder. Bu konuda hata olmamalı ve ihmal asla söz konusu olmamalıdır.